Shanty’s en Seasongs

Shanty’s werden gezongen door de zeelieden om het werk te begeleiden. De zeilschepen in die tijd waren vaak lang van huis. Een zeiltocht heen en terug naar bijvoorbeeld “De Oost” duurde al gauw drie tot zes maanden. De zeemansliederen vormden dan ook een welkome afleiding van het dagelijkse en vaak harde bestaan. Het was een echte mannenwereld. Het is dan ook niet vreemd dat de liedjes als onderwerp vaak thuis, vrouwen en drank hebben en dat het schip als vrouw wordt aangeduid. Dan begin je te fantaseren en te dagdromen van de mooie dingen des levens. En is er dan iets heerlijkers dan dat vervolgens met elkaar te bezingen? Doorgaans gebeurt dat onder leiding van een shantyman. Een matroos die niet altijd vanwege zijn werkprestaties werd aangenomen, maar meestal omdat hij in staat was met zijn voorzang de mannen op sleeptouw te nemen en tot prestaties wist te motiveren. Hij nam bij het werk een centrale plaats in aan boord, bijvoorbeeld op de kaapstander, en zong dan de coupletten. De bemanning viel hem bij met het refrein. Eén shantyman was vaak meer waard dan tien matrozen!!

Shanty’s onderscheiden zich duidelijk van andere seasongs. Shanty”s werden aan boord gezongen. Een sterk voorbeeld daarvan is “South Australië”. De shantyman zingt de coupletten die doorspekt zijn van de heimwee naar zijn geboortegrond. De bemanning valt in met Heave away Haul away hetgeen duidt op het hijsen van anker of zeilen. Seasongs daarentegen waren liedjes die aan wal en ook aan boord werden gezongen op het moment dat ontspanning was toegestaan. Het tot op dit moment van schrijven laatst opgenomen lied in ons repertoire gaat over de bevoorrading van de walvisvaarders door de gebroeders Wellerman. De song heet dan ook The Wellerman. Dit lied sierde de hitlijsten van diverse landen in 2019 en 2020. Een teken dat shanty’s en seasongs gemaakt zijn voor de eeuwigheid. Ook fraaie ballades ontbreken niet aan ons repertoire. “Fields of Athenry” en “The Rose of Allendale” zijn daar duidelijke voorbeelden van. Maar ook de oude meezingers zoals “De klok van Arnemuiden” en “Ketelbinkie” ontbreken niet in onze uitgebreide lijst van liederen.

Wie speelt wat?

Het Wijks Shantykoor Tussen Rijn & Lek wordt begeleid door meerdere muzikanten. De muzikale leiding is in uitstekende handen van Arie van Veenendaal, tevens dirigent en accordeonist. Hij bespeelt de Accordiola, type Super Manon als geen ander!
De gitaar en gitaarbanjo worden bespeeld door Hennie van Genechten en de mandoline wordt bespeeld door Albert van Putten. Guus Swillens speelt de bas.  Roelof Kuipers bespeeld op zijn  eigen virtuoze wijze de accordeon evenals Hans Steenman. En ons aller Piet Nap bespeelt de mondharmonica. Allen muzikanten met een groot gevoel voor muziek en ritme.
En de zangers zingen driestemmig alhoewel de nieuwe stukken tweestemmig worden ingestudeerd.

Onze muziek op cd

In 2001 brachten wij onze eerste CD “Gooi los die tros” uit.  Onze tweede cd “Met de kop in de wind” werd uitgebracht in 2006. Beide CD’s zijn inmiddels uitverkocht.
In maart 2013  werd onze derde CD , “3x is Scheepsrecht” ten doop gehouden in het Calypso-theater in Wijk bij Duurstede. Deze CD is ten tijde van dit schrijven, oktober 2021,  nagenoeg uitverkocht.

Onze leden…

De leden van het shantykoor komen voornamelijk uit de gemeente Wijk bij Duurstede. Enkele leden hebben er zelfs een flinke reistijd voor over om mee te kunnen zingen op de repetitieavonden en de optredens. Zo komen er leden uit Leusden en Hooglanderveen. Verder onder meer uit Utrecht, Leersum, Bilthoven, Elst (U) en Houten.