Onze muziek op cd
In 2001 brachten wij onze eerste CD “Gooi los die tros” uit.  De cd was al snel uitverkocht, maar op veler verzoek werd er een tweede persing gedaan. Deze is inmiddels ook uitverkocht. Ook onze tweede cd “Met de kop in de wind” uitgebracht in april 2006 is een groot succes. Deze cd is inmiddels ook uitverkocht.

In maart 2013  is onze derde Cd , “3x is Scheepsrecht” ten doop  gehouden in het Calypso-theater in Wijk bij Duurstede. Deze CD is te koop voor 10 euro en u kunt deze bestellen via de contacpagina en uiteraard bij onze optredens.

Shanty, een zeemansliedje
Gezongen werd er om het werk te begeleiden, of gewoon ter vermaak van de lange en zware reizen van wel één tot drie maanden, onder soms bizarre omstandigheden. Het was een harde mannenwereld. Het is ook niet vreemd dat de liedjes als onderwerp vaak thuis, vrouwen en drank hebben en dat het schip als vrouw wordt aangeduid. Dan begin je te fantaseren en te dagdromen van de mooie dingen des levens. En is er dan iets heerlijkers dan dat vervolgens met elkaar te bezingen? Doorgaans gebeurt dat onder leiding van een shantyman. Een matroos die niet altijd vanwege zijn werkprestaties werd aangenomen, maar meestal omdat hij in staat was met zijn voorzang de mannen op sleeptouw te nemen en tot prestaties wist te motiveren. Hij nam bij het werk een centrale plaats in aan boord, bij voorbeeld op de kaapstander, en zong dan de coupletten. De bemanning viel hem bij met het refrein. Eén shantyman was vaak meer waard dan tien matrozen !!

Shanty’s onderscheiden zich duidelijk van andere liedjes, omdat ze werden gezongen ter ondersteuning en begeleiding van het werk aan boord. Dat kon zijn bij het laden, lossen van ballast en goederen, het binnenhalen van het anker, maar ook bij het hijsen van de zeilen of het leegpompen van de ruimen. Seasongs daarentegen waren liedjes die aan wal en ook aan boord werden gezongen op het moment dat ontspanning was toegestaan, het zijn vaak mooiere muzikalere liedjes, veelal in de vorm van een ballade.

Wie speelt wat?
Het Wijks Shantykoor Tussen Rijn & Lek wordt begeleid door meerdere muzikanten. De muzikale leiding is in uitstekende handen van Arie van Veenendaal, tevens dirigent en accordeonist. Hij bespeelt de Accordiola, type Super Manon als geen ander!   Verder bespeelt Teus de Jong de Hohner caroussel mondharmonica.  De gitaar en gitaarbanjo worden bespeeld door Hennie van Genechten en de mandoline wordt bespeeld door Albert van Putten. Sommige liedjes worden door Guus Swillens begeleid op de “tin  wistle” (een blikken  fluitje van een cent) en op de hobo. Roelof Kuipers bespeeld op zijn  eigen virtuoze wijze de accordeon. Allen muzikanten met een groot gevoel voor muziek en ritme.

Onze leden…
De leden van het shantykoor komen voornamelijk uit de gemeente Wijk bij Duurstede. Enkele leden hebben er zelf een flinke reistijd voor over om mee te kunnen zingen op de repetitieavonden en de optredens. Zo komen er leden uit Leusden en Hooglanderveen. Verder uit onder meer Utrecht, Leersum, Amerongen , Utrecht en Houten. Er is ondanks het feit dat het koor al meer dan 13 jaar bestaat, relatief weinig verloop binnen het koor. Dat komt hoofdzakelijk doordat de sfeer en de collegialiteit binnen het koor uitstekend is! Het koor bestaat nu uit 60 zangers. Een wachtlijst is er op dit moment niet.