Dit jaar op 30 september het derde lustrum van het festival

Achter de schermen wordt al maandenlang hard gewerkt om dit 3e lustrum tot in de puntjes te organiseren. In deze jubileum editie zullen alle winnaars van de 14 voorafgaande festivals acte de présence geven. Uit de reacties die we al van de koren binnenkrijgen blijkt dat ze , uiteraard, allemaal voor de winst naar Wijk komen. Het zal dus een strijd “op leven en dood “worden de laatste zaterdag in september. We hebben immers maar één jubileumprijs. Nooit eerder hadden we drie vrouwenkoren (“ viswijven”) gelijktijdig op één festival. Dat maakt het, in dit van oorsprong typische mannenwereldje alleen maar leuker……… de zeebonken zijn dus gewaarschuwd!

We zijn ons bewust dat we in onze kleine binnenstad beperkt zijn in onze groeimogelijkheden. Van die nood hebben we dus maar een deugd gemaakt. Er is geen ruimte voor braderie-achtige toestanden maar we hebben wel veel kleine straatjes met hoekjes en pleintjes waar we op bijna elke hoek van de straat wel een podium kunnen plaatsen. De grootste afstand tussen 2 podia is dan ook niet meer dan 200 meter. Dat geeft ons festival dan ook zijn intieme karakter, iets wat door koren en publiek hoog gewaardeerd wordt.

De stoet van koren zal, voorafgegaan door een harmonie met een peloton majorettes, om ca. 12.30 uur het marktplein opkomen. Na de opening door burgemeester Poppens kan het feest beginnen. Iedereen gaat dan naar het podium waar ze hun eerste optreden moeten verzorgen. De rest van de middag zal het centrum het toneel zijn van volle terrassen, vrolijke zangers en schaterende viswijven die zich vermengen met het duizendkoppige publiek om samen het sfeertje te creëren waar Wijk zo om bekend staat. Om 17.30 uur verplaatst die hele massa zich naar het marktplein om vervolgens getuige te zijn van de apotheose van een fantastische muziekdag : de uitreiking van de jubileumprijs 2003-2017 aan misschien wel het allerbeste shantykoor van Nederland.

Het zal genieten worden in de binnenstad van Wijk bij Duurstede, dan kunnen wij als organisatie na afloop ook weer zeggen dat we : “Genoten hebben van het genieten “!

Bekijk hier de speciale website van het Shantyfestival >>